МОЛЯ ПОСОЧЕТЕ ДАТА НА РАЖДАНЕ

ПОТВЪРДЕТЕ, ЧЕ СТЕ НАД 18 ГОДИНИ

История

Всичко започва още в древността - траки, елини, византийци и славяни са оставили своя отпечатък както в историята на региона, така и в лозарските традиции на хората от този край. Съхранили се през годините, хората от града под Сините скали и до днес знаят как се гледа грозде със сърце.

Началото на „Сливенска перла” започва далеч преди създаването на самата ракия. То е поставено от Неделчо Неделчев - единственият за времето си българин стипендиант, завършил престижното висше лозарско училище в Монпелие, Франция, през далечната 1912 г. Въпреки сериозните предложения за работа в чужбина, той решава да се завърне в родината си в името на една мечта - да възстанови лозарството и винарството в България. За началото на своята мисия Неделчо Неделчев избира родния си град Сливен като виден лозарски център. Там намира съмишленици, с които основава лозарската кооперация „Шевка”. Няколко години по-късно Неделчо Неделчев заминава за София, където се отдава на академична и полева работа в сферата на винокултурите. Благодарение на положените добри основи, кооперация „Шевка” продължава своята еволюция, като се превръща в ДП „Винпром Сливен” - едно от най-големите предприятия в страната за производство на вино и високоалкохолни напитки по онова време. Шест десетилетия след създаването на компанията, благодарение на иноваторския й дух, в комбинация с познанията на технолозите, се създава първата в България специална гроздова ракия с марката „Сливенска перла”. До този момент са съществували само обикновена гроздова ракия и плодова ракия, които са имали една технология на производство, наречена „отраслова нормала”, съгласувана с Министерството на народното здраве и ДСО Винпром. Преведено на нормален език, това означава, че тези ракии са били с по-ниско качество. Извън така наречените „дефицитни стоки” по онова време, предлагани в магазините „Кореком”, един от малкото качествени български продукти се явява “Сливенска перла”.

Кооперацията се развива така динамично, че през годините на социализма, под името „Винпром Сливен”, успява да се наложи като най-големият производител на алкохол в страната. Към днешна дата „ВиниСливен” ООД продължава традицията на своите предшественици и се гордее с редицата именити технолози, оставили своя почерк в рецептите на висококачествените напитки, които и до днес произвеждаме.