МОЛЯ ПОСОЧЕТЕ ДАТА НА РАЖДАНЕ

ПОТВЪРДЕТЕ, ЧЕ СТЕ НАД 18 ГОДИНИ

Сливенска Перла

Легендарната българска гроздова ракия „Сливенска перла” е създадена през 1979 г. Това е първата лицензирана ароматна гроздова ракия в България, като лицензът е издаден още същата година. Специалното в елитната напитка е, че е създадена от ароматните сортове грозде (оттам и названието „ароматна”) Мускат О’тонел и Перл дьо Ксаба.

Създател на легендарното алкохолно питие е инж. Георги Гергинов. Той създава „Перлата“ заедно с тогавашния директор на винпром „Вини” - Нено Ненов.

„За да се получи добро питие, трябва много добре да познаваш лозата”, твърдеше Гергинов. Отличник на лозаро-винарския техникум в гр. Перущица, той изключително се гордееше със своето творение „Сливенска перла”, за която често казваше: „Перлата на сливенските гроздови ракии, дамското колие на ракиите от Сливен”.

Първата партида от финото алкохолно питие е 8070 л. В годината на създаването на „Перлата” са произведени общо 5 тона. Същата година ракията доказва високата си класа, като получава златен медал на Международния мострен панаир в гр. Пловдив и оценка “К”( означава световен или над световен клас). През 1980 г. са произведени 50 тона от ракията, за да може да бъде пусната в масова продажба.

Веднъж завоювала високото признание, „Сливенска перла” поддържа и развива реномето си. За тази цел вече 37 години специална дегустационна комисия ежегодно определя съотношението между сортовете, за да бъде запазен уникалният вкус непроменен. От всяка реколта се запазва малка партида, която да служи за еталон при производството на новата реколта.

Първите дегустатори на напитката са били все величия за своето време. Първи я опитват естествено в Държавно стопанско обединение „Винпром”, после в Окръжния комитет на партията, а след това и първите хора в държавата – членовете на Държавния съвет. „Перлата” бързо се налага заради изключителното си качество. Тя става редовното питие на чуждестранните делегации от тогавашния СССР, Полша, Унгария, ГДР и др., при визитите им в града на сините камъни. Ароматната ракия става гордостта на Сливен и една от двете му емблеми, заедно с местността „Карандила”.

От 2003 г. „Сливенска перла” е защитена търговска марка в ЕС. Тя е една от първите Български ракии, регистрирани за търговия в ЕС. Като всяка велика рецепта и тази на „Перлата” се пази в тайна. Създателят ѝ би бил щастлив, че с уникалната ракия ще остави следа след себе си, с която „Вини Сливен” да продължава да се гордее. Девизът на Гиргинов: „За да можеш, трябва да знаеш, за да знаеш, трябва да предвиждаш”. Твърди се, че тази максима му помагала да задоволява вкусовите предпочитания на хората.

Производство

„Сливенска Перла“ е продукт от ароматните сортове грозде Мускат О’тонел и Перл дьо Ксаба. Качеството на бъдещия еликсир се гарантира още на лозето. Гроздето се подбира според своята захарност, която е между 19% и 21% при контролирани общи киселини. Гроздето се бере на ръка, след което зърната се отделят от чепките или така познатият процес на „ронкане“. Следва ферментация, която е поотделно за всеки сорт поради различното време на зреене.

След ферментацията от полученото бяло вино се дестилира „Сливенска перла”. Специфичен момент, отличаващ я от всички останали напитки от същата категория, е режимът на дестилация. Използва се дестилационно-ректификационна инсталация с непрекъснато действие тип ДК-2. Виното влиза в дестилационната колона при определена температура. По време на процеса на дестилация се получават т.нар. флегми – възвратни алкохоли, част от които се извеждат с дестилата. От съществено значение е и алкохолният градус, при който се събира самият дестилат, до 65-75 об.%. Всички тези стойности (пропорциите на различните сортове грозде и на флегмите, температурните и алкохолните режими) са установени още през 1979 г. и се спазват стриктно и до днес. В „Сливенска перла” не се слага захар като част от нейната рецепта и това се спазва в продължение на всичките 37 години.

Специалните методи на дестилация и отлежаване помагат да се запази специфичният финес и аромат на ракията.

„Сливенска Перла“ отлежава в дъбови бъчви за период от 6 месеца до 1 година. Най-добрите дестилатни партиди оставяме да отлежават в дъбови бъчви за 3 и повече години.